Home
RISC OS
Contact
Links
Crypto
Enigma-E
MediX
Logo (click for homepage)
Vaak gestelde vragen over CableNews
Deze pagina is bedoeld voor de vaste gebruikers van CableNews Professional en geeft een inzicht in de vaak gestelde vragen. De informatie wordt hier weergegeven omdat deze wellicht kan bijdragen tot een beter en efficiënter gebruik van de software. Tevens kunnen vragen aanleiding zijn om de software op een aantal punten aan te passen of uit te breiden. Nieuwe of toekomstige gebruikers van CableNews kunnen deze pagina gebruiken om zich alvast te oriënteren op de mogelijkheden van de software.

Vragen over de satellietcommunicatie (CableSat en UpLink) worden hier niet behandeld vanwege hun zeer specialistische karakter. Neem hiervoor s.v.p. direct contact met ons op.
 

Huidige versie: 2.97a
 
Contents
1. CableNews (opmaak)
Q 1.1: Hoe kan ik een tekst schuin zetten (onder een hoek)?
A : Dit kan door de tekst in een Draw-bestand te plaatsen. Maak hiervoor gebruik van een programma als Draw (standaard in elke machine), ArtWorks, Vector, of Vantage. Plaats de tekst schuin in het Draw-bestand en importeer het resultaat in CableNews.
A : Het kan raadzaam zijn om de tekst om te zetten naar een pad (Convert to path), zodat het een tekening wordt. Hierdoor kan er bijvoorbeeld gemakkelijk een schaduw aan toegevoegd worden en wordt tevens een beter anti-aliasing effect bereikt.
Q 1.2: De functie 'Verhouding vast' geeft soms een verkeerd resultaat.
A : Inderdaad, bij Draw-files wordt soms een verkeerde verhouding gebruikt en bij JPEG afbeeldingen werkt de functie zelfs helemaal niet. Vanaf versie 2.97 is dit probleem opgelost.
Q 1.3: Kan ik Draw-files ook extern gebruiken (net als Pict)?
A : Ja, vanaf versie 2.97 kan dat. Grote Draw-files of Draw-files die vaker worden gebruikt hoeven dan niet meer 'in' het CableNews bestand te worden bewaard, maar mogen net als JPEG's en Pict's met een referentie worden aangeduid.
Q 1.4: Waarom kan ik Special Effects alleen in Pict-frames gebruiken?
A : Dit was een beperking van de software. Vanaf versie 2.97 kunnen Special Effects op alle frames worden gebruikt (dus ook JPEG, Draw, GIF, Tekst, etc.). Upgraden van de software
Q 1.5: Hoe kan ik een foto 'terugdrukken' om er tekst overheen te zetten?
A : Vanaf versie 2.73 beschikt CableNews over transparante frames met echte (evt. verlopende) slagschaduw. Zet zo'n frame over de foto, kies de gewenste kleur en stel de mate van doorzichtigheid in. Door een wit frame over de foto te plaatsen kan de foto lichter worden gemaakt. Door het frame zwart te maken, wordt de foto donkerder. Met gekleurde frames kunt u zo elke gewenst effect bereiken. Desgewenst kunnen meerdere transparante frames over elkaar heen worden geplaatst.
Q 1.6: Kan ik animaties in de kabelkrant gebruiken.
A : Ja, dit kan op verschillende manieren. Allereerst is er de Replay functie die vanaf het allereerste begin in CableNews aanwezig is. Hiermee kunnen bestanden in Acorn Replay formaat worden afgespeeld.
A : Daarnaast kan extra software worden gebruikt om AVI, FLI en QuickTime bestanden af te kunnen spelen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van MovieFS van Warm Silence Software. Door MovieFS gedragen dergelijke bestanden zich als een Acorn Replay bestand, waardoor er geen aanpassingen in CableNews nodig zijn.
A : Verreweg de meest eenvoudige oplossing is door gebruik te maken van Animated GIF bestanden, die tegenwoordig overal op internet te vinden zijn. Vanaf versie 2.97 kunnen Animated GIF's worden afgespeeld. Merk op dat niet alle animaties die op Internet beschikbaar zijn, gebruikt mogen worden. Let altijd op de auteursrechten. Een goede site waar gratis GIF animaties verkrijgbaar zijn is http://www.gifworks.com
Q 1.7: Kan ik bestanden van andere computers (PC en Mac) inlezen?
A : Ja, in verreweg de meeste gevallen is dat mogelijk. PC schijven in MSDOS formaat (720KB en 1,44MB) kunt u direct lezen. Voor het lezen van Mac schijven en CD's is het pakket MacFS vereist. Gaat het om ASCII tekstbestanden dat levert dit als regel geen problemen op. Voor het inlezen van bit-map afbeeldingen hebt u in sommige gevallen een conversieprogramma nodig, zoals '!ChangeFSI' (gratis bij elk systeem), 'Translator' (gratis via Internet) of 'ImageFS' (commerciëel). Op deze manier kunt u een groot aantal verschillende bit-map formaten gebruiken (GIF, JPEG, TIFF, Atari, Amiga, Sun, BPM, PBM, WMF, etc.)
Q 1.8: Kan ik meer dan 77 bestanden in een map plaatsen?
A : Nee, onder RISC OS 3 is dit beperkt tot 77 bestanden.
A : CableNews (vanaf versie 3.98) heeft de mogelijkheid om bestanden in subdirectories onder te brengen, waardoor er geen beperking meer is.
Q 1.9: Ik heb vroeger wel eens gehoord van CableNews Presenter. Is dat hetzelfe?
A : Nee, Presenter is een geheel ander product dat overigens wel is afgeleid van het kabelkrantsysteem. Presenter werd destijds door Lingenuity in Engeland verkocht, maar wordt op dit moment niet meer ondersteund. U kunt CableNews Professional overigens uitstekend gebruiken voor presentaties (zie ook onder CableHost).
Q 1.10: Is CableNews geschikt voor RISC OS 4?
A : Ja, CableNews is inmiddels geheel aangepast voor RISC OS 4. Dat was geen groot probleem, omdat deze software eigen direct werkte onder het nieuwe OS. Enkele aanpassingen waren echter wel noodzakelijk (langere bestandsnamen en meer dan 77 bestanden per directory). De meeste van deze aanpassingen zijn inmiddels voltooid en versie 3.00 moet geheel zijn aangepast.
A : Nee. Er is een probleem met CableHost. Doordat de memory-map in RISC OS 4 is gewijzigd, werken de interlaced schermmodes niet meer. Dit is geen fout van CableNews. Op dit moment wordt onderzocht wat hieraan gedaan kan worden. Voorlopig moeten we dus nog gebruik maken van RISC OS 3.70.
Q 1.11: Kan ik de computer opnemen in een PC netwerk?
A : Ja, dit is heel goed mogelijk. Hiervoor is echter wel een netwerkkaart en bijbehorende software vereist (standaard op de 'E' modellen). Zie voor meer informatie de pagina over Netwerken.
Q 1.12: Sinds ik een nieuwe versie van de software heb geïnstalleerd lijkt alles langzamer.
A : Sinds versie 2.77 wordt een andere techniek gebruikt om de pagina op het scherm af te beelden. De volledige pagina wordt nu eerst in het achtergrondgeheugen opgebouwd en pas daarna op het scherm getoond. Bij de voorgaande versies was de opbouw van de pagina op het scherm te zien. De nieuwe methode lijkt misschien langzamer, maar is in werkelijkheid zelfs sneller. Vooral wanneer een menu of venster over de pagina wordt bewogen, zal de pagina veel sneller opbouwen dan voorheen.
A : In de software worden steeds nieuwe objecten en technieken toegevoegd. Sommige van deze nieuwe technieken kosten meer tijd (bijv. transparante frames). Dit effect is vooral merkbaar op de oudere machines met een ARM610 of ARM710 processor. In dergelijke gevallen kan het raadzaam zijn de machine op te waarderen naar een StrongARM processor.
Q 1.13: Kan ik het nieuwe Euro-teken in de tekst opnemen?
A : Ja, dat kan op verschillende manieren. Bij voorbeeld door de Euro als Draw file op te nemen in een frame, of door gebruik te maken van een speciaal Euro-font. Zie onze speciale Euro pagina voor meer informatie.
Q 1.14: Ik probeer een nieuw frame aan te maken via F1, maar dit werkt niet.
A : Waarschijnlijk is er een ander programma actief dat gebruik maakt van F1 als een zgn. hot-key. In dat geval kunt u als alternatief de toetscombinatie Ctrl-I gebruiken. Natuurlijk kan ook een nieuw frame worden aangemaakt via het eerste icon in de knoppenbalk of via het menu.
Q 1.15: Als ik een kleur 'pak' met de spuit, klopt deze niet altijd.
A : Waarschijnlijk staat de functie Rasterkleuren aan (Eng.: Dithering). Deze functie zorgt ervoor dat meer kleuren kunnen worden gebruikt dan in de gekozen mode eigenlijk mogelijk zijn. De kleuren worden dan opgebouwd uit rasters. Bij het 'pakken' van een kleur kiest u slechts één kleur uit zo'n raster. Het beste kunt u in dit geval de functie Rasterkleuren uitschakelen via Keuzes....

 
2. CableFormat (scheduler)
Q 2.1: CableFormat wordt steeds langzamer bij het aanmaken van een nieuwe pagina.
A : Dit wordt veroorzaakt doordat het Status-bestand steeds groter wordt. Bij elke pagina die wordt aangemaakt, wordt een record toegevoegd aan het Status-bestand. Bij het verwijderen van pagina's wordt dit record niet uit het Status-bestand verwijderd, zodat dit langzaam maar zeker 'vol' begint te raken. Er zijn twee mogelijke oplossingen:
A : Verwijder bestanden via de 'Wis' functie van het Status-venster in CableFormat. Op deze manier wordt niet alleen het bestand van de harddisc verwijderd, maar wordt tevens het overeenkomstige record uit het Status-bestand gewist.
A : Heeft u al een groot aantal bestanden op de reguliere manier verwijderd, dan werkt de voorgaande methode niet meer. In dat geval dient u het Status-bestand 'op te schonen'. Maak hiervoor gebruik van de 'Clean up' functie uit het menu van het Status-venster.
Q 2.2: Kan ik lijsten maken (afdrukken) van een editie?
A : Ja, vanaf versie 2.97 zijn verschillende exportformaten beschikbaar, waaronder ASCII (gewone tekst) en CSV (Comma Separated Values). Deze kunnen eventueel in een ander programma (bijv. tekstverwerker) worden geladen voor verdere verwerking.
Q 2.3: Een nieuwe pagina wil niet in de Editie verschijnen terwijl de Status klopt.
A : Waarschijnlijk heeft u voor deze nieuwe pagina een nieuwe rubriek aangemaakt, die nog niet eerder bestond. Omdat deze nieuwe rubriek nog niet in het Formaat is aangegeven zal deze, bij het automatisch genereren van de Editie, niet verschijnen. Open het huidige formaat (Menu: Formaat) en voeg de nieuwe rubriek toe. Vervolgens bewaren (F3; Enter) en opnieuw genereren (Maak Editie...; OK).

 
3. CableHost (uitzending)
Q 3.1: Kan ik CableHost ook laten weergeven op mijn 17" dekstop monitor?
A : Ja, door de schakelaar 'Toon in venster' aan te zetten in CableControl. Hierdoor wordt een standaard TV scherm (768 x 576 pixels) geëmuleerd in een venster op uw desktop monitor. Het actieve venster beslaat slechts een deel van het volledige scherm (linksonder).
A : Een andere methode is door gebruik te maken van een dekstop resolutie van 768 x 576 (afgeleid van SVGA: 800 x 600) en de schakelaar 'Schermmode' in CableControl uit te zetten. Op deze manier voorkomt u dat de software probeert over te schakelen naar een TV mode (die niet op de desktop monitor kan worden weergegeven) en maakt u gebruik van een desktop mode met dezelfde resolutie als een gewone TV. U ziet de beelden nu beeldvullend. Als u niet beschikt over een resolutie van 768 x 576 kunt u hier een Monitor Definition File downloaden.
Q 3.2: Kan ik CableHost ook gebruiken voor het geven van presentaties?
A : Ja, dat kan. Met de schakelaar 'Handbediening' in CableControl wordt de automaat uitgeschakeld en kunt u de presentatie met de hand bedienen. U kunt gebruik maken van de PageUp en PageDown toetsen, maar ook van de linker en de rechter muistoetsen om voor en achteruit door uw presentatie te stappen.
A : Wilt u gebruik maken van een beamer (videoprojector) of een computerscherm, maak dan bij voorkeur gebruik van de speciale schermmode (zie voorgaande vraag).
Q 3.3: Kan ik een permanente mededeling onder door het beeld laten scrollen?
A : Ja, daarvoor heeft u een apart programma nodig: InfoBar.
Q 3.4: Kan ik teletext toevoegen aan het uitgezonden beeld?
A : Ja, technisch gezien is dat heel goed mogelijk. XAT kan op dit moment echter geen teletext apparatuur aanbieden. Wel kunt u hiervoor een andere (stand-alone) teletext-inserter gebruiken. De kwaliteit van het uitgaande signaal van de AlphaLock PAL encoder is van voldoende kwaliteit hiervoor.
Q 3.5: Kan ik het testbeeld van CableHost van mijn eigen naam voorzien?
A : Ja. Maak gebruik van CableControl en kies het tabblad 'Afbeeldingen'. Hier kunt u de beide teksten instellen. Bedenk wel dat dit alleen betrekking heeft op uw eigen machine. Wilt u dit voor uitzending gebruiken, dan moet u de handeling herhalen op de uitzendcomputer, of de betreffende bestanden doorzenden.
Q 3.6: Wat is PAL?
A : PAL is de naam van het in Nederland gebruikte TV systeem (Phase Alternating Lines). Dit systeem wordt in de meeste west europese landen gebruikt (Duitsland, België, Engeland, Luxemburg, Oostenrijk, Italië, Spanje). Andere systemen zijn SECAM (Frankrijk) en NTSC (Amerika, Japan).
Q 3.7: Wat is Gamma Correctie?
A : Op een TV toestel worden de beelden over het algemeen lichter weergegeven als op een computermonitor. Een computermonitor is meestal lineair ingesteld, wat wil zeggen dat de helderheden tussen zwart en wit evenredig verdeeld zijn. Het menselijk oog is echter niet helemaal lineair en daarom wordt voor TV uitzending Gamma Correctie toegepast. Zwart blijft hierbij zwart en wit blijft wit, maar daartussen worden (vooral de donkere) kleuren opgehaald. Met CableControl kunt u de gewenste Gamma Correctie voor CableHost instellen. De juiste waarde kan het beste proefondervindelijk worden vastgesteld.
Q 3.8: Is het mogelijk met een gewone PC direct in te bellen?
A : Ja, zie dezelfde vraag bij CommHost.
Q 3.9: De ingestelde tijdsduur van de pagina's klopt niet met de werkelijkheid.
A : Waarschijnlijk maakt u nog gebruik van een 'oude' processor in uw computer (ARM610 of ARM710). Elke pagina wordt in de achtergrond opgebouwd voordat deze, middels een wipe, getoond kan worden. Dit opbouwen kost tijd en daarvoor is rekenkracht nodig. In sommige gevallen wordt daardoor de ingestelde tijd overschreden. Dit probleem kan worden opgelost door over te stappen op de Intel StrongARM processor die zo'n 7x sneller is.

 
4. CableComm (communicatie - redactie)
Q 4.1: Ik vind het lastig om steeds het wachtwoord in te tikken, kan ik dat vastzetten?
A : Ja, vanaf versie 2.77 is dat mogelijk. Ga naar Keuzes en stel het password in. Klik vervolgens op Bewaar.
Q 4.2: Kan ik op afstand de klok van het uitzendsysteem goed zetten?
A : Ja. U doet er goed aan om regelmatig de klok van het uitzendsysteem te corrigeren. Hiervoor dient u eerst de tijd op uw eigen computer goed te zetten via 'Apps / !Alarm / Set clock'. Daarna verbinding opbouwen met het uitzendsysteem en via het menu (iconbar) kiezen voor 'Besturing / Technisch / Zet klok. Klik vervolgens op 'Zend' om de nieuwe tijd te activeren.
Q 4.3: Hoe moet ik het uitzendsysteem instellen voor zomer- of wintertijd?
A : Zie de voorgaande vraag.

 
5. CommHost (communicatie - uitzendsysteem)
Q 5.1: Is het mogelijk met een gewone PC direct in te bellen?
A : Ja, technisch gezien is dat mogelijk. In de software zijn voorzieningen opgenomen om ervoor te zorgen dat met een gewone PC, een modem en een standaard communicatieprogramma ingebeld kan worden. Op deze manier kunnen eenvoudige scripts worden doorgestuurd en kan het rampenplan worden bediend. De scripts worden door de software automatisch omgezet naar een pagina (binnen bepaalde grenzen). Deze mogelijk moet expliciet worden ingeschakeld.
A : In de praktijk wordt deze mogelijk echter vrijwel niet gebruikt, omdat op deze manier niemand (dus ook niet de eindredacteur) controle uit kan oefenen op de gegevens. Wilt u toch gebruik maken van deze mogelijkheid, neem dan even contact met ons op.
A : Een betere oplossing is het verzenden van de gegevens naar de redactie, waar een eindredacteur de tekst redigeert en in een pagina plaatst.
Q 5.2: Hoe moet ik de klok gelijk zetten (evt. zomer- of wintertijd)?
A : Zie dezelfe vraag bij CableComm.

 
6. CableMPEG
Q 6.1: Kan ik zelf MPEG beelden opnemen met de MPEG kaart?
A : Nee, de MPEG-1 kaart is uitsluitend bedoeld voor het weergeven van MPEG beelden. Voor de opname heeft u andere (specifieke) hardware nodig (die niet door ons wordt geleverd).
Q 6.2: Kan ik MPEG-2 beelden weergeven?
A : Nee, MPEG-2 is een andere standaard waarvoor andere hardware vereist is. De huidige kaarten kunnen alleen MPEG-1 weergeven. Voor de meeste toepassingen echter, biedt MPEG-1 ruimschoots voldoende kwaliteit, mits de beelden zijn ge-encodeerd met een goede MPEG-1 encoder.
Q 6.3: De beeldkwaliteit van de MPEG beelden is slecht. Kan dit worden verbeterd?
A : De beeldkwaliteit wordt in hoge mate bepaald door de MPEG opname-apparatuur (encoder) waarbij een groot aantal parameters instelbaar zijn. Professioneel gemaakte MPEG-1 beelden kunnen van zeer goede kwaliteit zijn.
Q 6.4: De beelden haperen soms bij de weergave, hoe komt dit?
A : Dit wordt meestal veroorzaakt door een te hoge bandbreedte bij de opname. In principe is de maximale toegestane bandbreedte 2Mbit/s.
A : In sommige gevallen kan het nodig zijn de grootte van de MPEG buffers bij te stellen. Raadpleeg hiervoor de handleiding.
Any links shown in red are currently unavailable. © X-Ample Technology BV.
Last changed: Wednesday, 23 April 2003 - 09:46 CET.
Click for homepage