Home
RISC OS
Contact
Links
Crypto
Enigma-E
MediX
Logo (click for homepage)
Het toepassingsgebied van RISC OS computers is zeer divers te noemen. Aanvankelijk werden de Acorn computers (BBC en Archimedes) voor het onderwijs ontwikkeld, maar als snel zagen ook hobbyisten en professionele gebruikers de mogelijkheden van deze betrouwbare computers met hun specifieke besturingssystemen.

In de afgelopen jaren is een groot aantal professionele installaties gebouwd, waarbij gebruik gemaakt is van RISC OS computers vanwege hun bewezen betrouwbaarheid en het gemak waarmee ze kunnen worden aangepast (zowel hard- als softwarematig) voor vrijwel elke taak. Omdat deze professionele toepassingen voor de meeste gebruikers vrijwel onbekend zijn, hebben we hieronder enkele voorbeelden gegeven. Als er lezers zijn die nog andere professionele toepassingen kennen die hier niet zijn aangegeven, laat het ons dan even per email weten.
 
Contents of this page

Kabelkrantsystemen
Dit is eigenlijk ons stokpaardje. Al in 1989 werd door XAT begonnen met de ontwikkeling van een eigen kabelkrantsysteem, gebaseerd op de RISC OS hard- en software. In de afgelopen jaren verschenen regelmatig nieuwe versies en werd de software geschikt gemaakt voor de nieuwere hardware en de nieuwe wensen van de markt. Op dit moment wordt een groot aantal CableNews systemen gebruikt in Nederland, Engeland en Frankrijk, en het aantal groeit nog steeds. Enkele voorbeelden:
 • Kabelkranten
  in o.a. Amsterdam, Den Haag, 's-Hertogenbosch, Oss, Schaijk, Zeeland, Reek, Elst, Heteren, Leerdam, Zedrik, Dongen, Venray, Horst, Zaltbommel, Monnickendam, Heerhugowaard, Bemmel, Ameland, etc.
 • Ziekenhuizen, tehuizen en instellingen
  in o.a. Gorinchem, Oss, Roermond, Rotterdam, Zwolle, Den Haag, Uden, Zwolle, Den Bosch, Leeuwarden, Tilburg, etc.
 • Enkele tientallen Rabobanken door heel Nederland
  o.a. in Streefkerk, Giessenburg, Leerdam, Oss, Malden, Reuver, Werkendam, Best, Amsterdam, Wassenaar, Eindhoven, Utrecht, Harderwijk, Opheusden, Beverwijk, Harlingen, Kollum, Lelystad, Vlissingen, De Bilt, Heemstede, Schijndel, Schagen, Woudenberg, Workkum, Heemstede, Assen, Roosendaal, Mierlo, Sliedrecht, Delfzijl, Beekbergen, Hulst, Doetinchem, Beek, Wolvega, Dordrecht
 • Sauna's en sportcentra
  in o.a. Oss, Scheveningen, Roermond, etc.
 • Enkele tientallen ING banken door heel Nederland
  o.a. in Utrecht, Amsterdam, Zaandam, Hilversum, Amersfoort, Nederweert, Rotterdam, Borger, Breda, Doesburg, Rijswijk, Enschede, Renesse, Diemen, etc.
 • Enkele honderden kabelkranten door heel Frankrijk
 • Enkele honderden kabelkranten door heel Engeland

Teleprompter (autocue)
In de TV-wereld wordt veelvuldig gebruik gemaakt van RISC OS computers (zie ook verderop) vooral vanwege hun betrouwbaarheid bij 24-uurs gebruik. Enkele jaren geleden werd door ons een teleprompter ontwikkeld onder de naam CueMaster die inmiddels dé standaard is geworden binnen het NOB (Nederlands Omroepproduktie Bedrijf). Een teleprompter is een apparaat waarmee de leestekst van een presentator via een halfdoorlatende spiegel voor de camera wordt geprojecteerd. Omdat veel presentatoren volledig afhankelijk zijn van de teleprompter, wordt het ook wel hun 'lifeline' genoemd.

CueMaster is voorzien van méér professionele mogelijkheden dan de apparatuur van de concurrentie en is toch veel goedkoper. Een compleet CueMaster systeem (bestaande uit computer, uitbreidingskaart, monitor, software en regelaar) kost minder dan alleen de uitbreidingskaart van de concurrentie. Bovendien liggen de onderhoudskosten van zowel hard- als software in het geval van de CueMaster beduidend lager.
 
Lasershows
Veruit de meeste lasershows in Nederland worden verzorgd door Resal Laser uit Giessenburg. Zij waren bijvoorbeeld de creatieve breinen achter de grote lasershows van Vangelis en Dire Straits enkele jaren geleden. Daarnaast verzorgen ze elke week tientallen lasershows, evenementen en presentaties in Nederland, maar ook ver buiten onze landsgrenzen.

Wat weinig mensen weten, is dat alle laserapparatuur uitsluitend wordt aangestuurd door Acorn Risc PC's. Hiervoor is gekozen vanwege de betrouwbaarheid en de ongevoelligheid voor stroomstoringen.
 
Desktop publishing
Grafici, ontwerpers, drukwerkvoorbereiders, tekenaars en vormgevers zijn meestal niet erg enthousiast over de 'gewone' PC. Vandaar dat in de grafische wereld volop wordt gewerkt met Apple Mac's. Een goed alternatief hiervoor wordt gevormd door de Acorn Risc PC, waarvoor veel goede en bruikbare software beschikbaar is. Te denken valt hierbij aan bijvoorbeeld:
 • Ovation Pro
 • ArtWorks
 • Impression Publisher
 • Vantage
 • RiScript
 • Photodesk
 • TechWriter Pro
en niet te vergeten de vele gratis software van uitstekende kwaliteit die gewoon via Internet kan worden verkregen. Elders op deze site vindt u een aantal links naar bekende grafici die met RISC OS werken.
 
Ondertiteling
Speciaal voor het ondertitelen van videofilms werd door ons een aantal jaren geleden een subtitler ontwikkeld op basis van de Risc PC. Deze subtitler wordt ook veelvuldig gebruikt voor live ondertitelingen bij toespraken, waarbij de tekst, tesamen met het beeld van de spreker, op een grootbeeldprojector (beamer) wordt weergegeven.
 
Tijdwaarneming bij sportevenementen
Al bijna 10 jaar lang worden alle zwemwedstrijden die in Nederland via Studio Sport te zien zijn, voorzien van tijden en titels met behulp van een RISC OS computer. In eerste instantie werd hiervoor gebruik gemaakt van een Acorn Archimedes A310, maar later werd overgestapt op de Acorn StrongARM Risc PC, die nu nog steeds hiervoor wordt gebruikt. De RISC OS computer vormt hierbij de onmisbare schakel tussen de Omega tijdwaarnemingsapparatuur en de regiewagen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een AlphaLock genlock-kaart die een broadcast kwaliteit PAL signaal afgeeft.
 
OmniBus - Master Control Room besturing
Nog een toepassing in de professionele TV-wereld is OmniBus. OmniBus is een Engelse ontwikkeling en wordt in zeer veel TV studio's over de gehele wereld gebruikt voor de besturing van alle TV signalen, tape-instarts, titels, montage, etc. Helemaal gebaseerd op Risc PC's.
 
Gameshows - Weekend millionaires
Wie kent niet het populaire TV programma Weekend Millionaires, een variant van het BBC programma Who wants to be a millionaire waarbij de volledige besturing van teksten, titels, geluid en licht wordt verzorgd door een hele reeks aan elkaar gekoppelde Risc PC's. De programmatuur wordt verzorgd door de Engelse Chris Goss die ook verantwoordelijk is voor bijna de helft van de overige TV spellen over de gehele wereld (allemaal gebaseerd op Risc PC's). Voor de grafics wordt gebruik gemaakt van een Apex kaart van Millipde.
 
Huisartsautomatisering
Een groot deel van de Nederlandse huisartsen werkt reeds met een geautomatiseerde administratie. De meesten hiervan ondervinden echter grote problemen met de huidige apparatuur. Bedenk bijvoorbeeld dat bij een gemiddelde praktijk een NT computer zo'n 2 a 3 keer per dag 'hangt', dan zal het duidelijk zijn dat ook hier behoefte bestaat aan een alternatief. Op dit moment zijn wij daarom volop bezig met de ontwikkeling van MediX, een compleet informatiesysteem voor de Nederlandse huisarts.
 
SetTop Boxen
RISC OS, en ook de ARM of StrongARM processor, wordt veel toegepast in SetTop Boxen, interactieve TV, satelliet ontvangers, etc. De voornaamste redenen hiervoor zijn het geringe stroomverbruik van de ARM processoren (geen koeling nodig en geschikt voor batterijgebruik), het compacte besturingssysteem in ROM en de stabiliteit.

Onze eigen MediaBox is hier een voorbeeld van. MediaBox is gebaseerd op het SetTop Box ontwerp dat door Acorn/Online Media enkele jaren geleden werd gebruikt voor The Cambridge Trial.
 
Any links shown in red are currently unavailable. X-Ample Technology BV.
Last changed: Monday, 28 August 2000 - 23:14 CET.
Click for homepage