Home
RISC OS
USB
ConfiX
Serial
Tracer
AltKeys
Contact
Links
Crypto
Enigma-E
MediX
Logo (click for homepage)
Vaak gestelde vragen over RISC OS 4
Op deze pagina wordt een aantal vaak gestelde vragen over RISC OS 4 behandeld. Aangezien dit nieuwe besturingssysteem nog niet zo lang op de markt is, kan het zijn dat uw vraag hieronder nog niet behandeld wordt. Stuur ons in dat geval een supportformulier.

Contents
1. Installatie van RISC OS 4
Q 1.1: Als ik na de installatie van de RISC OS 4 ROM's de machine inschakel, krijg ik een foutmelding.
A : U heeft waarschijnlijk de installatie niet goed uitgevoerd. Lees de aanwijzingen in de RISC OS 4 handleiding goed door voordat u de installatie uitvoert.
A : Controleer of de ROM's goed zijn geïnstalleerd en of alle pootjes goed in de IC-voeten zijn geplaatst.
A : Voordat de ROM's geplaatst worden, dient u eerst de nieuwe RISC OS 4 boot-structuur op de harddisc te installeren. Zelfs als u opstart met de Shift-toets ingedrukt, wordt de boot-sector van de harddisc gelezen. Sommige oude versies van de boot-sector geven problemen met RISC OS 4. Vandaar dat in de handleiding met klem wordt aangeraden om eerst de software te installeren en pas daarna de ROM's.
Q 1.2: In kan de configuratie van mijn Risc PC niet meer veranderen.
A : Vermoedelijk heeft u wat 'oude' software in uw nieuwe boot geïnstalleerd. Tijdens het opstarten van de computer, kan deze software een foutmelding geven waardoor de boot-sequence niet wordt voltooid. Als gevolg hiervan 'weet' het configuratieprogramma niet waar eventuele wijzigingen moeten worden opgeslagen.
A : Het beste kunt u de 'oude' software, die in de boot is geplaatst, eerst verwijderen en dan opnieuw opstarten. Als de computer nu wel normaal functioneert, kunt u vervolgens de oude software één-voor-één weer in de boot plaatsen en steeds opnieuw starten. Zo komt u er uiteindelijk achter welk programma het probleem veroorzaakt.
A : In de meeste gevallen start de computer zo snel op dat u nauwelijks de foutmelding kunt lezen. Houdt in dat geval de Shift en Control toetsen tegelijk ingedrukt om de meldingen tegen te houden.
Q 1.3: De machine doet niets meer na het installeren van de ROM's
A : U heeft waarschijnlijk de ROM's niet goed geïnstalleerd. Controleer goed of alle pootjes in de juiste gaatjes van de IC-voeten zitten. Controleer tevens of de ROM's niet onderling verwisseld zijn. Let goed op of de ROM's niet andersom in de voetjes zitten (in dit laatste geval zijn de ROM's inmiddels waarschijnlijk defect).
A : Heeft u alles goed gecontroleerd en werkt het nog steeds niet, plaats dan de oude ROM's terug en kijk of de machine nu wel opstart. Als dat het geval is hebt u een specifiek probleem met uw moederbord. Neem contact op met uw dealer om te zien of hier een oplossing voor is.
Q 1.4: Moet ik mijn harddisc altijd opnieuw formatteren voor RISC OS 4?
A : Nee, dat hoeft niet persé, maar het is wel beter. Het oude harddiscformaat is erg inefficiënt voor grote harddiscs (2GB en groter) waardoor er minder op de disc kan worden opgeslagen als u zou denken. In dergelijke gevallen is het raadzaam om over te gaan op het veel efficiëntere F+ formaat.
A : Bovendien is het nieuwe discformaat geschikt voor lange bestandsnamen (256 tekens) en een ongelimiteerd aantal bestanden per directory.
A : In alle gevallen moet u de nieuwe bootstructuur installeren.

 
2. Verbeteringen
Q 2.1: Is RISC OS 4 nu langzamer of sneller als RISC OS 3?
A : RISC OS 4 is beduidend sneller als RISC OS 3. Op een aantal punten is het besturingssysteem verbeterd door optimalisering en sommige delen zijn zelfs helemaal opnieuw geschreven. Over het algemeen geldt een snelheidsverbetering van zo'n 25%.
Q 2.2: Ik ben tevreden met RISC OS 3, is het verstandig om over te schakelen naar RISC OS 4?
A : Ja, dit is zeker verstandig. Allereerst is het besturingssysteem sterk verbeterd (zo'n 25% sneller) en heeft u voortaan de mogelijkheid om lange betandsnamen te gebruiken en meer dan 77 files per directory. Daarnaast zijn enkele oude 'bugs' gerepareerd waardoor enkele regelmatig terugkerende problemen zijn opgelost. Bovendien betaalt u, door de aanschaf van RISC OS 4, mee aan de ontwikkeling ervan.
Q 2.3: Heeft RISC OS 4 ook nadelen? Wanneer moet ik het NIET aanschaffen?
A : Ja, er is één probleem dat voor sommige gebruikers lastig kan zijn. In RISC OS 4 is de memory map gewijzigd, waardoor de interlace video modes niet meer werken (belangrijk voor gebruikers van CableNews en AlphaLock). Voor deze gebruikers wordt RISC OS 3.70 geadviseerd.
Q 2.4: Kan ik het nieuwe Euro-teken gebruiken onder RISC OS 4?
A : Ja, de ASCII karakterset van RISC OS 4 is uitgebreid met het Euro-teken. Bovendien zijn de standaard meegeleverde fonts (Corpus, Trinity en Homerton) voorzien van dit teken. Andere fonts kunnen worden aangepast of vervangen. Bovendien zijn aparte fonts beschikbaar met geld-tekens op onze Euro pagina.

 
3. Compatibiliteit
Q 3.1: Kan ik mijn bestaande software blijven gebruiken?
A : Ja, verreweg de meeste software blijft gewoon bruikbaar onder RISC OS 4. Een aantal oudere pakketten (dat niet meer wordt ondersteund) zal misschien niet meer functioneren, maar de meeste populaire pakketten zijn getest onder RISC OS 4.
A : Het is wel mogelijk dat u een aantal pakketten opnieuw moet installeren. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat deze pakketten in hun beveiliging de datum/tijd van de harddisc noteren. Als de harddisc opnieuw wordt geformatteerd (of zelfs vervangen) klopt deze datum/tijd niet meer.
A : Let op dat sommige pakketten maar één keer geïnstalleerd kunnen worden (bijv. Animator). U dient dan een 'Uninstall' uit te voeren voordat u RISC OS 4 installeert.
Q 3.2: Kan ik een RISC OS 4 machine in een netwerk combineren met RISC OS 3 machines?
A : Ja, dat kan zonder problemen. RISC OS 3 gebruikers kunnen via het netwerk zelfs volledig de lange bestandsnamen (en meerdere directories) van de RISC OS 4 computer gebruiken.
Any links shown in red are currently unavailable. X-Ample Technology BV.
Last changed: Tuesday, 25 June 2002 - 00:08 CET.
Click for homepage