Home
RISC OS
USB
ConfiX
Serial
Tracer
AltKeys
Contact
Links
Crypto
Enigma-E
MediX
Logo (click for homepage)
Vaak gestelde vragen over Kinetic
Op deze pagina worden enkele vragen beantwoord over de Kinetic Risc PC en de Kinetic Upgrade. Kinetic is een product van Castle Technology Ltd. uit Engeland. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Castle. Heeft u een vraag die niet op deze pagina wordt beantwoord, maak dan gebruik van het supportformulier.
 

Contents
1. Compatibiliteit
Q 1.1: Kan ik mijn bestaande software gebruiken?
A : Ja, voor zover bekend werkt de meeste software direct met Kinetic. Merk op dat Kinetic wordt geleverd met een nieuwe versie van het besturingssysteem (versie 4.03). Als u het nieuwe OS installeert, kan het zijn dat u een aantal programma's opnieuw moet installeren.
A : De meeste populaire programma's, zoals Photodesk, ArtWorks, Publisher, Ovation Pro, etc. werken prima met de Kinetic kaart.
Q 1.2: Blijven mijn uitbreidingskaarten bruikbaar?
A : Veruit de meeste uitbreidingen kunt u gewoon gebruiken in combinatie met de Kinetic kaart. Enkele kaarten (bijv. VideoDesk) kunnen problemen geven. Neem in dergelijke gevallen contact op met support@castle.org.uk
Q 1.3: Mijn SCSI kaart werkt niet meer sinds ik Kinetic heb geïnstalleerd.
A : Vermoedelijk heeft u een SCSI kaart die gebruik maakt van DMA (zie ook de voorgaande vraag). Alleen de onderste 2 slots in uw computer ondersteunen DMA.
A : Oplossing 1: Plaats de kaart in slot 2 of 3 (non-DMA slots).
A : Oplossing 2: Schakel de DMA manager in het besturingssysteem uit. Druk op F12 en tik in: *Unplug DMAManager gevolgd door 2x Return.
Q 1.4: Werkt Kinetic in combinatie met een PC kaart en PCPro?
A : Ja, Kinetic kan prima samenwerken met de PC kaart. U heeft echter versie 3.06 of later nodig i.v.m. aanpassingen voor het Kinetic geheugen. Als u een geregistreerde versie heeft van PC Pro 3, kunt u gratis een update ophalen op de website van Aleph One.
A : Bovendien heeft u de !MemFix patch nodig die u kunt downloaden van de Castle website.
Q 1.5: NetBSD/arm32 werkt niet met Kinetic.
A : Hiervoor heeft u memfix nodig, net als voor de PC kaart.

 
2. Snelheid
Q 2.1: Welke snelheidswinst kan ik verwachten?
A : Een exacte snelheidswinst is heel moeilijk te voorspellen omdat dit vooral afhankelijk is van de aard van de bewerking die u op dat moment uitvoert. De klokfrequentie van het geheugen is ongeveer 4x zo hoog als die van het standaard geheugen, waardoor in de praktijk een snelheidswinst mogelijk is van 2 tot 4x.
A : Enkele tests op onze eigen Kinetic Risc PC hebben ons geleerd dat de gemiddelde snelheidswinst ongeveer 3x is. Zeker niet slecht als je bedenkt dat de rest van de computer onveranderd blijft! Ten opzichte van de oudere ARM610 processor is de gemiddelde snelheidswinst zelfs 21x.
A : Daarnaast beschikt de Kinetic kaart over extra logica die ervoor zorgt dat een aantal cache functies worden versneld, hetgeen voordelen oplevert voor task-swapping en screen-redraw.
Q 2.2: Ik heb gehoord dat DMA niet werkt in combinatie met Kinetic, klopt dat?
A : Ja. Kinetic werkt op dit moment niet goed samen met het DMA systeem van de Risc PC. Om deze reden wordt DMA uitgeschakeld, zodra u gebruik maakt van Kinetic. Dit hoeft geen probleem te zijn, aangezien de snelheidswinst van de Kinetic kaart over het algemeen groter is dan die van DMA. Door Castle wordt momenteel gezocht naar een mogelijke oplossing voor dit probleem.
A : Goed ontworpen uitbreidingskaarten kunnen zowel mét als zonder DMA werken. Zodra DMA wordt uitgeschakeld, gaan deze kaarten automatisch over op hun non-DMA stand. Dit geldt waarschijnlijk niet voor de VideoDesk kaart van Irlam.

 
3. Installatie
Q 3.1: Kan ik zelf een Kinetic Upgrade installeren?
A : In principe wel, maar wees wel voorzichtig. Uw garantie (op zowel de Risc PC als op de Kinetic kaart) kan komen te vervallen indien u iets verkeerd doet.
A : Bovendien moet een nieuwe versie van het besturingssysteem worden geplaatst. Hiervoor moeten de twee ROM's achter de processor worden vervangen. Als u voorheen gebruik maakte van RISC OS 3, moet tevens de harddisc opnieuw worden geformatteerd. Alle software moet dus tijdelijk elders worden ondergebracht en na de installatie opnieuw op uw harddisc worden gezet.
A : Als u zelf geen ervaring hebt met het vervangen van kaarten en/of ROM's kunt u dit het beste door uw dealer laten uitvoeren. Voor het plaatsen van een Kinetic Upgrade en de bijkomende werkzaamheden worden kosten in rekening gebracht.
Q 3.2: Kan ik na het plaatsen van de RISC OS 4.03 ROM's mijn oude processor nog gebruiken?
A : Als u een StrongARM processor bedoelt: Ja. Schakel de machine uit, en vervang de Kinetic Upgrade door de StrongARM kaart. Schakel vervolgens de machine weer in en klaar...
A : Oudere processoren, zoals de ARM610 en de ARM710 werken niet in combinatie met RISC OS 4.03.
Q 3.3: Als ik na het vervangen van de ROM's de machine inschakel krijg ik steeds een foutmelding.
A : U heeft waarschijnlijk de installatie van de ROM's of de bijbehorende software niet goed uitgevoerd. Zie de vragen over RISC OS 4 voor meer informatie.
Q 3.4: 4Mb geheugen lijkt verdwenen te zijn, hoe komt dit?
A : 4Mb RAM geheugen wordt gebruikt voor het versnellen van de Kernel ROM's. Dit gedeelte van het geheugen is niet toegankelijk voor de gebruiker en daarom wordt het ook niet als vrij geheugen gerapporteerd.
Any links shown in red are currently unavailable. X-Ample Technology BV.
Last changed: Monday, 24 June 2002 - 23:50 CET.
Click for homepage