Home
RISC OS
USB
ConfiX
Serial
Tracer
AltKeys
Contact
Links
Crypto
Enigma-E
MediX
Logo (click for homepage)
Vaak gestelde vragen over de PC kaart
De Risc PC beschikt over een slot voor een extra processor. In de meeste gevallen wordt dit slot gebruikt voor een 486 of een 586 processor die het mogelijk maakt DOS en eventueel Windows® te gebruiken. Nieuwe PC kaarten zijn op dit moment niet meer leverbaar omdat de 586/100MHz processoren niet meer worden gemaakt, evenals de speciale chip (ASIC) op de PC kaart. Bestaande kaarten kunnen echter nog steeds worden gebruikt, zelfs in combinatie met de laatste hardware (bijv. Kinetic) en met RISC OS 4.

In sommige gevallen wil de PC kaart niet goed werken in een Risc PC. Omdat het heel moeilijk is vast te stellen waardoor deze problemen worden veroorzaakt (Windows is immers niet het meest stabiele besturingssysteem) volgt hieronder een aantal aanwijzingen. Probeer goed vast te stellen of de problemen worden veroorzaakt door software (PC Pro, Windows, programma, Drivers, etc.) of door de hardware (PC kaart, geheugen, etc.). Hardwareproblemen zijn het meest hardnekkig omdat ze vaak moeilijk zijn op te sporen.

Contents
1. PC kaart
Q 1.1: Ik heb zojuist mijn machine uitgebreid en nu werkt de PC kaart niet meer goed.
A : Ga precies na welke wijzigingen u hebt uitgevoerd. Probeer evt. de hardware in de oude configuratie terug te brengen en kijk of het probleem dan verdwijnt.
A : Zorg ervoor dat u over de meest recente versie van PC Pro bescchikt. Op de website van Aleph One kunt u dit nazoeken.
A : Verwijder of verwissel de RAM modules één voor één om te zien of deze het probleem veroorzaken. Vooral wanneer de computer is uitgebreid met een StrongARM kunnen er in enkele gevallen timing problemen optreden.
A : Verwijder de VRAM module en probeer het opnieuw. Als het probleem nu verdwenen is, heeft u een 'slechte' VRAM module. De timing van deze module is in dat geval kritisch, waardoor deze in sommige gevallen niet goed werkt.
A : Als u de beschikking heeft over een andere Risc PC met een StrongARM, is het raadzaam om deze even te verwisselen. Zo kunt u vaststellen of het probleem wel of niet door de StrongARM wordt veroorzaakt.
A : In enkele gevallen is het nodig om de StrongARM kaart te modificeren. Hiervoor moeten 2 SMD weerstanden op een andere manier worden gemonteerd. Raadpleeg uw dealer voor het uitvoeren van deze modificatie of neem contact op met ons.
A : Als u de beschikking heeft over een andere PC kaart is het handig om ook deze even te verwisselen. Zo kunt u nagaan of het probleem wellicht door de PC kaart zelf wordt veroorzaakt. U kunt natuurlijk ook uw PC kaart in een andere Risc PC testen.
A : Als u in het bezit bent van een oudere versie van het moederbord kan het nodig zijn een kleine modificatie hieraan te moeten uitvoeren. De modificatie bestaat uit het verwijderen of toevoegen van een condensator. Doe dit uitsluitend als u precies weet wat u doet. Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met uw dealer of met ons.
Q 1.2: Ik heb zojuist een Kinetic aangeschaft en nu werkt de PC kaart niet meer
A : U dient te beschikken over PC Pro versie 3.06 of later, en over de !MemFix patch. Zie ook de Kinetic FAQ.
Q 1.3: Vreemde problemen in combinatie met de ANT Internet Suite
A : Er zijn enkele (nog onbevestigde) problemen gesignaleerd in combinatie met de ANT Internet Suite. Vooral programma's die gebruik moeten maken van de seriële poort (bijv. electronic banking) kunnen hierdoor in de problemen komen.
A : Zorg ervoor dat de ANT Internet Suite niet wordt opgestart als u gaat werken met de PC kaart. Als de Suite automatisch wordt opgestart bij het inschakelen van de computer, kan het zinvol zijn om dit ongedaan te maken. Start vervolgens de machine opnieuw op (zonder de Internet Suite) en start dan de PC kaart.
Q 1.4: Mijn seriële en parallel poort werken niet via de PC kaart.
A : Dit is een vaak voorkomend probleem. Waarschijnlijk heeft u de installatie niet goed uitgevoerd. Bij het installeren van Windows moeten de beide poorten aan de PC kaart zijn toegewezen (vanuit de PC Pro software). Is dit niet het geval, kan worden de poorten niet herkend en vervolgens uit de Windows setup verwijderd.
Q 1.5: Ik wil Windows vanaf CD installeren, maar DOS herkent de CD drive niet.
A : U dient eerst een CD-ROM driver te installeren onder DOS voordat u verder kunt. Dit is niet hetzelfde als een Windows driver. Op de website van Aleph One vindt u uitgebreide informatie over het configureren van de CD-ROM drive.

 
2. PC Pro
Q 2.1: Ik heb een StrongARM en de software voor de PC kaart wil niet starten.
A : Waarschijnlijk hebt u een te oude versie van !PC of !PCPro. Voor gebruik van de PC kaart in combinatie met een StrongARM processor dient u te beschikken over PC Pro versie 3.
Windows is a registered trademark of Microsoft Corporation, USA
 
Any links shown in red are currently unavailable. X-Ample Technology BV.
Last changed: Monday, 24 June 2002 - 23:55 CET.
Click for homepage